7.3.06

Hamsili Pilav, Semsa Denizsel usulunde

semsa denizsel
(bu recete ilk kez Acik Dergi'de, Kulaktan Dolma Tarifler kosesinde yayinlanmistir)

4 kisilik

Hamsili pilav sevmeyen birini dusunemiyorum bile. Ne zaman dukkanda yapsak o gunun ilk biten yemegi oluyor. Hamsinin mubarek bir hayvan oldugu fikrindeyim.
Bu klasik Karadeniz usulu bir hamsili pilav iddiasinda degilim ama SAHANE bir pilav.

500 gr. Hamsi
50 gr. Sogan
2 brdk. Pirinc
150 ml. Zeytinyagi
Misir unu
Tuz-karabiber
pul biber
kuru nane
yenibahar
kusuzumu
limon kabugu
defne
dereotu
taze kekik

• Pirincleri bol tuzlu kaynamis suya islayin.
• Hamsilerin kilciklari ve kafalarini alin.
• Yemeklik dogranmis soganlari zeytinyagda cevirin.
• Kavururken icine kus uzumlerini ve baharatlari atin.
• Atesin hizini iyi ayarlamak lazim. Soganlar ve baharatlar kavrulup, yanmamali!
• Birkac dakika sonra limon kabuklarini da ekleyin.
• Soganlar seffaflasip kivama gelince, bolsuyla yikanmis pirincleri ilave edin.
• Pirincleri ezmeden kavurun.
• Koklayin! Burnunuza gelen kokuyu sevmelisiniz. İstege gore baharatlarini ayarlayin.
• Pirincler cam gibi olup, birbirine yapismaya baslayincaya kadar kavurun.
• Kaynamis suyu ve tuzunu ekleyin. Kapagini kapayip, orta ateste pismeye birakin.
• Birakin, ama unutmayin! Ustu goz goz olunca karistirip, cok kisik atese, tercihen amyant ustune alip, temiz bir bezle ortup, kapagi bezin ustune kapatin.

→ DEM

• Yaklasik 10 dakika sonra atesi kapatin. Ve ½ saat kapagini acmadan dinlendirin.
• Dinlendikten sonra pilavi buyukce bir kasik yardimiyla karistirin.

→ HAVALANSIN

• İnce kiyilmis dereotlarini ve sapindan kurtarilmis taze kekikleri de ekleyin.
• 10-15 cm.lik kenari olan bir tava yada tencereye yada firin kabini yaglayin. Bu kabi misir unuyla unlayin.
• Kabin altini ve yanlarini hamsilerin derili yuzleri disa gelecek sekilde yerlestirerek kaplayin. Az tuz karabiber koyun.
• Pilavi icine doldurup, kasigin tersiyle sikistirin.
• Hamsilerin devamiyla pilavin ustunu de kapatin. Bu sefer derili yuzler yukariya bakar olacak.
• Tekrar tuz karabiber.
• Ortada tahta bir kasigin sapiyla delik acin ve hamsilerin ustunden de gezdirerek birkac yemek kasigi su ilave edin.

→BUHAR İCİN

• Kabin ustunu folyo ile kapatin ve onceden 200 dereceye isitilmis firinda 20-25 dakika pisirin.
• Eger baliklar hafif citirdamis olsun istiyorsaniz, 20 dakikanin sonunda folyoyu alip, alttan ustten acik firinda bir 10 dakika daha bekletin. Dikkat yakmayin.
• Firindan cikinca 10 dakika izin verin kendine gelsin. Ve sonra servis edeceginiz tabaga ters cevirin. Ters cevirmeden once eger yapismissa kenarlarini ince bir bicak yardimiyla kurtarin.
• Yesil ve roka karisik bir salatayla servis edin.

1 yorum:

günay dedi ki...

Tarifi denedim ve çok beğendim. Ben 1 bardak pirinç ve daha fazla balık ile yaptım.Bir de folyoyu çıkardıktan sonra fırında daha uzun süre tuttum. Tarif için teşekkür ederim.