7.3.06

Asure, Semsa Denizsel usulunde

semsa denizsel
(bu recete ilk kez Acik Dergi'de, Kulaktan Dolma Tarifler kosesinde yayinlanmistir)

Bu asure konusu garip. Hic kimse birbirinin asuresini begenmiyor. Herkes digerinin tarifine dudak bukuyor. Herkesin ama herkesin asure hakkinda fikri var. Yapan da yapmayip sadece yiyen de yorum yapiyor. Sanki patentli tek tarif varmis gibi. Farkli ama gene de cok lezzetli bir suru asure yenebilir.
İste bu da benim yorumum. Yiyip begenmemek ve de yorum yapmak serbest.

1 kg Bugday
½ cup Pirinc
1 kg Armut
1 kg Elma
750 gr Kuru fasulye
750 gr Nohut
500 gr Kestane
250 gr Kuru kayisi
250 gr Kuru incir
250 gr Kuru sari uzum
250 gr Portakal kabugu
100 gr Kus uzumu
1 ad Cubuk tarcin
2 kg Toz seker

Sus icin :
Nar ici
Badem, kabugu soyulmus
Findik
Ceviz
Susam
Corekotu

1 gece once:

• Bugdaylari ovusturarak sicak suyla yikayin. → amac ustundeki toz-topraktan kurtulmak.
• Uzerini 4-5 parmak gececek kadar suyla bir tencereye koyup, bir tasim kaynatin. Kopugunu alin.
• Kaynayinca suzup, tekrar yikayin.
• Yine uzerini 4-5 parmak gececek kadar, ama bu sefer iyi suyla bir tencereye koyup, bir tasim daha kaynatin. Kopugunu alin. Ve kenara alip dinlenmeye birakin.
• Nohut ve kuru fasulyeyi de yikayin. Islatin.
• Kestaneleri haslayip, soyun.

Sabah:

• Nohut ve kuru fasulyeyi ayri ayri haslayin.
• Nohut ve kuru fasulyelerin pisince suyunu suzup, kabuklarini ayiklayin. → USENGECLİK ETMEYİN! Kabuklar kalabilir, ama yerken agziniza gelirse sucu kimseye bulmayin.
• Kuru kayisi, kuru incir, kuru sari uzumler ve kus uzumlerini de yikayin ve iyi suyla islatin.
• İyice sismis bugdaylari, pirinci ekleyip tekrar atese koyun. Gerekiyorsa ustune iyi su ekleyin. Tencerenin kapagi acik olarak, arada kopugunu de alarak, orta-kisik ateste pisirmeye koyun. Arada karistirmayi unutmamak lazim → dibi tutmasin.
• Portakal kabugunu beyazi hic kalmayacak sekilde hazirlayip, ev eristesi gibi kesin. Cok uzun olmasin → kasiga sigacak! Bugdaylara katin.
• Elma ve armutlarin kabuklarini soyup, kup kup kesilmis olarak bugday tenceresine ekleyin.
• Islanip sismis kayisilari 4’e 5’e bolun.
• Islanip sismis incirlerin cekirdeklerini temizleyip, 4’e 5’e bolun.
• Kayisi, incir,sari uzumleri ve kus uzumlerini icinde bekledikleri sularinda bir tasim kaynatin.
• Bugdayin kivamini bulmasina yakin, yaklasik ½ saat once kayisi ve uzumleri sulari ile birlikte fokurdamakta olan bugday tenceresine ekleyin.
• Ayni zamanda kuru fasulye, nohutlari ve kestaneleri de ekleyin.
• 10-15 cm uzunlugunda cubuk tarcin da ilave edin.
• Son 10 dakika da incir ve kus uzumlerini de katin. → Renginin koyulmasini istemiyorsaniz
• Sekeri ilave edin ve karistira karistira yedirin. Tamamen eriyince atesten alin.
• Cubuk tarcini icinden cikarin.
• Ilininca kaselere paylastirin.
• Tamamen soguyunca susleyip, servis edin.

NOT: Bu 1 kg. bugdaydan tum mahalleye, konu-komsuya yetecek kadar cikar. Orta boy kaselerden 80-100 porsiyon cikar.

Hiç yorum yok: