7.3.06

Buhara pilavi, Semsa Denizsel usulunde

semsa denizsel
(bu recete ilk kez Acik Dergi'de, Kulaktan Dolma Tarifler kosesinde yayinlanmistir)

Buhara pilavi bizim ailede kendi mitolojisini yaratmis bir yemektir. Babam annemi istemeye gittigi zaman ana yemek buymus. Ve babam 3 tepeleme tabak yiyip, annemi istemeyi unutmus. Hatta, bir rivayete gore dedemin de anneanneme “Hanim, biz bu cocugu doyuramayacagiz galiba!” dedigi konusulur.

Bu yemek buyuk aile toplantilarinin, mutlu okazyonlarin yemegidir. Ve masaya her geldiginde, daha tadindan once gorunusuyle herkese “wow!” dedirtir. Tadina bakinca da, gercekten tekrar almayi istetir.

Malzeme
3,5 kg Kuzu Butu (kemikli)
550 gr Sogan
550 gr Havuc
550 gr Pirinc
Tuz
Karabiber

• Kuzuyu kasabiniza kusbasi hazirlatin.
• Soganlari salata sogani dograyin.
• Havuclari kibrit copleri seklinde hazirlayin.
• Pirinci de tuzlu sicak suya islayin.
• Kuzulari hic yag koymadan uzerini 4-5 parmak gececek kadar suyla tencereye yerlestirin. Kaynayinca altini orta hararete getirip, pismeye birakin.
• Yaklasik 1 saat sonra soganlardan 1 avuc ici dolusu miktarda pismekte olan etlere ekleyin. Ve bir parti karabiber koyun.
• Etlerin pismesine ½ saat kala soganlarin kalanini ekleyin.
• Etler pisip de dagilma noktasina gelirken havuclari ekleyin. Ve mumkunse bicimli dizin.
• Tuz ve daha karabiber ekleyin. ½ saat daha kisik ateste pisirin.
• Pirinci iyice, sulari seffaf-duru akincaya kadar yikayin.
• Bu arada etin suyunun bitmemesine ozen gosterin. Havuclari yerlestirdiginiz asamada tenceredeki su havuclarla bi seviye olsun. Eger eksikse kaynamis su ekleyin. Pirinci koyma asamasinda su havularin seviyesinden en fazla 1 parmak asagida olsun.
• Pirincleri eti ve havucu rahatsiz etmeden ustune yerlestirin. Tahta kasigin sapini pirince 3 yerinden diklemesine saplayarak 3 tane tencerenin dibine kadar varan delik/tunel acin.
• Pirincin olcusu kadar sicak su hazirlayin.
• Ve suyu bu deliklerden birinden usulca tencereye ilave edin.
• Pirince yetecek kadar tuz ekleyin.
• Ve tencerenin kapagini kapayip, orta ateste pilavin ustu goz goz oluncaya kadar pisirin.
• Goz goz olunca temiz bir bezle veya kagitla tencereyi ortup, ustune tencerenin kapagini kapatin. 10 dakika cok kisik ateste demde birakin. Sonra atesten alip, 20-30 dakika daha kapagini acmadan bekletin.
• Sonra buyuk bir servis tabagina ters cevirin.

Hiç yorum yok: