7.3.06

"Eger elinizde hindi artmissa..", Semsa Denizsel'in yilbasi ertesi puf boregi

semsa denizsel
(bu recete ilk kez Acik Dergi'de, Kulaktan Dolma Tarifler kosesinde yayinlanmistir)

4 kisilik

İc icin:
1 domates
1 sogan
2 tbsp tereyagi
4-5 ad. Mantar
1 tbsp un
½ su bardagi tavuk suyu
1 tbsp ince kiyilmis maydanoz
½ su bardagi kiyilmis taze sogan
1 ad. havuc
350 gr pismis hindi eti 1,5 su bardagi
2 dis sarimsak
tuz-karabiber

Hamur icin:
200 ml su
125 gr tereyagi
¾ tsp tuz
1 su bardagi (100 gr un)
3-4 yumurta
200 gr ince rendelenmis peynir
½ tsp hardal

Once ic :

• Domatesin kabugunu soyup, cekirdeklerini cikarin ve minik minik dograyin.
• Soganlari yemeklik tabir edilen kucuk kupler halinde dograyin.
• Bunlari tereyaginda orta ateste soteleyin. Altin rengi alincaya kadar, 4 dakika
• Pul pul, incecik dogradiginiz havuclari da 3-4 dakika soteleyin.
• Dilim dilim dogradiginiz mantarlari da ekleyin ve mantarlar suyunu salip, tekrar cekinceye kadar soteleyin.
• Unu karisimin ustune serpistirin ve dibini tutmamasi icin karistirin. → 1 dakika
• Tavuk suyunu ekleyin ve kaynatin. → surekli karistirin, dibi tutmasin
• Koyulasinca atesten alin ve onceden ince dogranmis hindiyi, domatesleri, taze sogani, maydanozlari,ezilmis sarimsagi ve isteginize gore tuz ve karabiber ekleyin.

Hamur :

• Firini 180 dereceye isitin. Ve icindeki rafi ortaya yerlestirin.
• Suyu, tercihen kalin dipli bir tencerede kaynatin.
• İcine tereyagi ve tuzu ekleyin.
• Altini kisin ve unun hepsini birden icine koyun. → yavas yavas katmayin!
• Hemen bir tahta kasik yardimiyla seri bir sekilde karistirin. 1-2 dakika arasinda hamur toparlanacak ve kenarlardan ayrilacaktir. EN IYI TEST : KASIK ORTADA DIK
• Atesten alin ve 2 dakika hizla karistirip, buharini atmasini saglayin. Tercihen el mikseri
• Yumurtalari tek tek hamura katin ama bir yandan da bir el mikseriyle hamuru cirpmaya devam edin.
• Her seferinde iyice karistigindan emin olup, yenisini oyle ekleyin.
• Peyniri ve hardali icine katin
• Onceden yaglanmis 23 cm.lik bir kaliba islak ellerle hamuru doseyin. → gevsek hamur, acmaya gerek yok.
• Hamuru kalibin kenarlarinda kalin birakin. Ortasinda yaklasik 15 cm.lik bir cukur yaratin. → bu cukura ic konacak
• Ortaya harci koyduktan sonra kenardaki hamurlari harcin ustune dogru yaklasik 2,5 cm cekistirin. → hamur harci kapamayacak. Ortasi acikta kalacak.
• Firinda hamur pofuduk ve altin rengi olana kadar 40 dakika pisirin.
• Sonra da hamura kenarlarindan 4 ufak kesik atip, istim salmasina imkan verip, bir 10 dakika daha pisirin.
• Firindan cikinca 5 dakika bekletip, servisini oyle yapin.

Hiç yorum yok: