7.3.06

Kiymali akitma, Semsa Denizsel usulunde

semsa denizsel
(bu recete ilk kez Acik Dergi'de, Kulaktan Dolma Tarifler kosesinde yayinlanmistir)

4 kisilik

akitma – krep – pancake:
Her kulturun kendine ait bir akitmasi var. Isimler her seferinde degisiyorsa da aslinda temel ayni. Un ve siviyi birlestirip, oldukca akiskan olmus bu bulamaci kizgin bir tavada pisiriyoruz. Icine konacak malzemenin varyasyonlari, sivinin cesinden icine konacak yagin cesitliligine, lezzet verici katkilara kadar pek cok yoruma acik bir konu. Ne kivamda bir bulamac olacagi ise pisirirken ince mi kalin mi sonuc almak istememizle ilgili. Pisirdikten sonra nasil kullanilabilecegi de apayri bir durum. Ister alaturka usulde kazli yada kiymali akitma, ister fransizlarin tatli yada tuzlu krepleri, ve de amerikalilarin vazgecilmez kahvaltiliklari pancake...


Akitma hamuru:

50 gr. Yulaf ezmesi
215 gr. Un
2 gr. Tuz
3 gr. Kabartma tozu
135 ml. Sut
2 ad. Yumurta
100 ml krema
8 ml. Zeytinyagi
limon kabugu

• tum malzemeyi biraya getirip cirpin.
• 30 dakika beklesin.
• 18 Cm’lik bir tavayi kizdirin ve az zeytinyagi koyun.
• Bir kepce yardimiyla hamurdan tavaya dokun. Ustu hafifce kurulasip, goz goz gibi olunca ters cevirin. Alti da pisince kagit ustune alin → nemini atsin.
• Hamurlar bicak sirti kalinliginda olsun.
• 6 – 8 akitma cikmali.

Harc malzemesi:

320 gr. Kiyma
2 ad. Sogan
1 demet Maydanoz
1 ad. Limon kabugu
35 gr. Ceviz
150 gr. Eski kasar
10 gr. Feslegen
4-5 ad.domates
3 ad. Kozlenmis biber
2 ad. Taze sogan
Kimyon
zeytinyagi
Tuz – karabiber

• Zeytinyaginda yemeklik dogranmis soganlari cevirin.
• Kiymalari katip, kiymalar sularini salip tekrar cekinceye kadar pisirin.
• Birakin hafifce ilinsin.
• İcine tuz, karabiber, kimyon, limon kabugu rendesi, ince dogranmis feslegen, maydanoz ve taze soganlari, kiriklanmis cevizleri katip harmanlayin.
• Domateslerin kabuklarini soyup, halka halka dograyin.
• Kozbiberleri 1 parmak eninde seritler halinde kesin.
• Firina girecek, tercihan yuvarlak bir kabi yaglayin ve sarimsakla ovusturun.
• Bu firin kabina bir kat akitma yerlestirin. Ve uzerine kiymali harctan koyun.
• Ustune sirasiyla koz biber ve domates halkalarini koyun. Tuz karabiber ekleyin.
• Rende kasar serpistirin → abartmayin!
• Tekrar akitma koyun. Ve bu sekilde tum katlari tamamlayin. En ustte akitma olacak.
• Tercihan tavuk/kemik suyunu 2 parmak oluncaya kadar
• ustunden gezdirerek, yedire yedire ekleyin.
• Son olarak da En uste kasar ilave edin. → burada bolca olabilir.
• 175 derecelik firinda 30 – 45 dakika pisirin → Suyu emecek ve ustu de kizaracak.
• Yemeden once 15 dakika bekleyin → agziniz kavrulmasin!

Hiç yorum yok: